Přeskočit na hlavní obsah

Program konference

Středa 13. 11. 2024

8:30 - 9:00 Prezence účastníků

9:00 - 11:30 Úvod konference

I. blok přednášek

11:30 - 12:30 Oběd

12:30 – 15:15 

II. blok přednášek 

 

Středa 13. 11. 2024

I. blok přednášek

9:00 Společné jednání
Moderuje Leona Petrová, Česká společnost pro jakost

Pět trendů v nabídce potravin v Česku
Tomáš Prouza, prezident, Svaz obchodu a cestovního ruchu

Jak se mění požadavky zákazníků po konci inflační krize? Jak je pro ně důležitá kvalita a životní styl? A co mohou udělat obchody, aby na nové trendy dokázaly zareagovat? 

Aktuality v oblasti potravinového práva
Martin Štěpánek, Ministerstvo zemědělství

Legislativní tvorba, nebo také legislativní proces, je postup, kterým se připravují, tvoří, projednávají a schvalují právní předpisy. Je důležité si uvědomit, že právní předpisy nejsou aktualizovány pouze na základě požadavků a změn evropských legislativních norem. Tento proces je mnohem komplexnější a zahrnuje také integraci zkušeností a nových poznatků, které přicházejí například od dozorových orgánů nebo z praxe provozovatelů potravinářských podniků. Legislativní tvorba je dynamický a kontinuální proces, který se neustále vyvíjí. Nové poznatky a zkušenosti z praxe nám umožňují reagovat na aktuální potřeby společnosti a zajišťovat, že právní rámec zůstává relevantní a efektivní. Tento přístup nám umožňuje nejen plnit evropské legislativní požadavky, ale také reflektovat specifické potřeby a výzvy, které se objevují na národní úrovni. Z tohoto důvodu lůze konstatovat, že legislativní proces je kontinuální proces, jenž však z pohledu resortu zemědělství ve svém důsledku musí naplňovat a vyvažovat aspekty jak ochrany končeného spotřebitele, tak zachování konkurenceschopnosti potravinářských podniků.

Přehled výsledků kontrolní činnosti Státní zemědělské a potravinářské inspekce
Michaela Mezerová, Státní zemědělská a potravinářská inspekce 

Kontroly potravinářských provozů ze strany Státní zemědělské a potravinářské inspekce zahrnují kontroly přímo ve výrobě, ale i kontroly při distribuci a prodeji potravin v obchodech a provozovnách společného stravování. Problematická místa lze najít ve všech zmiňovaných oblastech, ať už jde o bezpečnost či jakost potravin, hygienu, kvalitu provozně technického vybavení, označování, ale i v oblasti obecných požadavků na potraviny (např. dvojí kvalita)

Nejčastější neshody z IFS auditů a jak jim předcházet
Veronika Hyžíková, DQS Slovakia

Prezentace se zaměřuje na identifikaci nejčastějších neshod zjištěných při auditech podle standardu IFS (International Featured Standards), které se objevují v potravinářských společnostech. Prozkoumáme konkrétní oblasti, kde audity pravidelně odhalují nedostatky, jako jsou problémy s dokumentací, hygienickými standardy, správou alergenních látek a kontrolou kvality.
Dále se budeme věnovat doporučeným postupům a preventivním opatřením, která mohou firmám pomoci těmto neshodám předcházet. Představíme konkrétní kroky, jako je důkladné školení zaměstnanců, pravidelná interní kontrola a zlepšení procesů sledování a řízení kvality. Cílem je poskytnout praktické rady a nástroje, které pomohou zlepšit celkovou úroveň dodržování norem IFS a zajistit vyšší míru bezpečnosti a kvality potravin.
Prezentace je určena pro manažery kvality, interní auditory a všechny, kteří se podílejí na zajištění dodržování norem v potravinářském průmyslu.
 

II. blok přednášek

12:30 Společné jednání
Moderuje Leona Petrová, Česká společnost pro jakost

GLOBALG.A.P. standard nejen pro farmáře 
Jakub Stibůrek, Česká společnost pro jakost

O moderním zemědělství lze smýšlet jako o multidisciplinárním odvětví, jehož pouhým cílem není vyprodukovat zdravotně nezávadnou plodinu, ale rovněž zajistit udržitelnost produkce při bezpečných a férových pracovních podmínkách. Komplexní řešení přináší GLOBALG.A.P. se svými celosvětově uznávanými standardy podporujícími obchod se zemědělskými produkty. 

Řízení dodavatelů v potravinářském podniku
Martina Frolíková, Orkla (Vitana)

Od pole až na váš stůl- jak vybíráme dodavatele, jaké nástroje používáme, proč jsme zamítli a jak jsme propojili se sustainabilitou.

Kvalita není žádná věda
Petr Kosiner, šéfkuchař společnosti Knedlíky Láznička
Vladimír Zikmunda, investor a jednatel Knedlíky Láznička

Vyrobit velmi kvalitní knedlíky byla ta snadnější část. Mnohem obtížnější bylo přesvědčit o kvalitě potenciální zákazníky a produkci úspěšně prodat.

Jak může diskontní řetězec předcházet vzniku potravinového odpadu? 
Jaroslav Koláček, Penny Market

V rámci strategie udržitelnosti patří k jedné z dlouhodobých priorit řetězce PENNY i předcházení vzniku potravinového odpadu. Mezi nejviditelnější aktivity v této oblasti patří spolupráce s platformou NESNĚZENO. Zároveň jednou z dlouhodobých aktivit je spolupráce s Českou federací potravinových bank. Nástrojů ale řetězec využívá celou řadu. Chcete se dozvědět více? Přijďte si poslechnout příspěvek.

AI technologiemi k udržitelnosti při pěstování rajčat
Matěj Sklenář, Farma Ráječek

Díky umělé inteligenci v pěstování rajčat dokážeme předpovídat sklizeň několik týdnů dopředu a včas detekovat choroby nebo škůdce. To nám umožňuje minimalizovat použití chemické ochrany a snižovat plýtvání při nadprodukci.